English

Walk in Stockholm

Alla dessa cykelpromenader

Alla dessa cykelpromenader Att cykla är ett roligt och avkopplande sätt att upptäcka Stockholm. I den här boken får du tips på massor av fina cykelturer i Stockholm. Turerna är kombinerade med information om miljö, arkitektur, historia med mera.

Författare: Anna Fredriksson, Rolf Jönsson

Beställ fraktfritt


Vi ställde några frågor till Anna Fredriksson, en av författarna till boken.

Hur mycket har du själv cyklat i Stockholm?
Oj, det skulle vara roligt att veta hur många mil jag har cyklat totalt i Stockholm! Det är väldigt många hur som helst. Under sommarhalvåret tar jag cykeln nästan överallt dit jag ska. Allra mest av bekvämlighet, jag tycker jag kommer fram smidigast och snabbast med cykeln i kombination med pendeltåget. Jag cyklar både i jobbet som frilansande journalist och som avkoppling när jag är ledig.

Vilken är din favorit bland cykelturer i Stockholm?
Det där går lite i perioder och det är egentligen omöjligt att välja, men eftersom jag bor i sydvästra Stockholm känner jag mig allra mest hemma här. Från Huddinge centrum längs Mälarens strand in till Vinterviken tycker jag är en fin sträcka. Där ligger också flera mysiga fik, bland annat Uddvillan vid Klubbensborg. Jag tycker det är fascinerande att tänka på att Alfred Nobel uppfann dynamiten i sin svavelsyrafabrik i Vinterviken och jag skulle önska att han fick ett museum just där.

Vad rekommenderar du för cykeltur för den som cyklar för första gången i Stockholm och har en halv dag till förfogande?
Då föreslår jag en väldigt stadsnära men ändå grönskande tur genom Ekoparken. Här finns ett överflöd av både kulturella och historiska sevärdheter. Börja med att cykla genom Hagaparken, över Gärdet och till norra Djurgården förbi Rosendals trädgård och avsluta med att ta cykeln på färjan in till Stockholms hjärta Slussen och Gamla stan. En bra nybörjartur eftersom den erbjuder många tillfällen att rasta.

Hur kom det sig att du skrev en bok om cykelpromenader i Stockholm?
Jag och min man tycker om att cykla tillsammans, men det blev ofta samma utflykter, av gammal vana. Vi ville ha lite tips på nya cykelpromenader med både roliga saker att titta på och mysiga rastställen. Vi letade efter bra förslag, men hittade inga så då tänkte vi att då får vi göra den boken vi själva hade velat ha! Boken ska fungera som inspiration men har exakta vägbeskrivningar för den som vill slippa fundera över vägvalet själv. Nu har det blivit en bok med cykelpromenader runt Öresund också.

Kan du ge några glimtar från boken?
Boken innehåller 16 cykelpromenader, totalt 32 mil. En bra sak är att alla turer börjar och slutar vid en pendeltågsstation så att det alltid ska vara lätt att ta sig till och från promenaden oavsett var man bor. Här finns en tur på Norra Järvafältet där du trampar på kilometer efter kilometer i lugnet i naturreservatet där det bedrivs småskaligt jordbruk på samma sätt som för 50 år sedan. Till det bidrar den långhåriga kossan Highland Cattle som håller landskapet öppet och ser ut som den tillhör barna Hedenhös.
En annan av cykepromenaderna tar dig till Nyckelviken, längs slingerstigar i Skuruparken och förbi arktitektritade villor i Saltsjö- Duvnäs. Absoluta favoritfiket på den turen är Kafé Koloni där du kan titta in i konstnären Olle Nymans ateljé och också se hur han och hans syster bodde.
Varför inte ta cykeln ända till skärgårdsön Utö eller lite närmare till Lidingö? Möjligheterna är oändliga och cykelsäsongen lång. Att cykla går precis lagom fort eftersom det är du själv som bestämmer takten. Du får motion och vardagsturism på hemmaplan och en chans att hitta alldeles egna smultronställen.

Ha en bra tur!

Anna Fredriksson
författare till Alla dessa cykelpromenader i Stoclholmstrakten och
Cykelpromenader Öresund runt