English

Walk in Stockholm

Cykla i Stockholm

Ett härligt sätt att upptäcka Stockholm är att cykla. Stockholm håller på att bli en mer och mer cykelvänlig stad, det finns gott om cykelvägar och antalet cyklister har ökat markant de senaste åren.

Stockholm eBikes

Sedan maj 2022 finns möjlighet att använda Stockholm stads elcyklar - Stockholm eBikes - till ett mycket fördelaktigt pris.

stockholmEbikes.jpg

Vi betalade endast 157 kr per person för ett helt år. Då har vi tillgång till obegränsat antal cykelturer á 90 min. Vill man någon gång ha cykeln mer än 90 minuter kostar det 11 kr per extra timme, vilket också är en mycket rimlig kostnad.

Det går också bra att lämna sin cykel på en cykelstation och direkt låna samma cykel igen, eller en annan, för att ha tillgång till 90 nya minuter utan kostnad.

Vilken höjdare. En lördag mitt i maj tog vi vår premiärtur. Vi lärde oss snabbt att cyklarna måste visa fyra gröna lampor som lyser och visar att batteriet är tillräckligt laddat. Första gången visste vi inte det, utan lånade de cyklar vi hittade (som inte lyste grönt). Då var det som att cykla en vanlig cykel utan el, till och med aningen tyngre då en elcykel i sig själv ofta är tyngre än en vanlig cykel.

Men så bytte vi till cyklar som lyste grönt. Vilken skillnad! Det fungerade precis så bra som vi hade hoppats.

Hur fungerar Stockholm eBikes?

Det första steget är att ladda hem appen Stockholm eBikes. Där skapar man ett konto och lägger in ett betalkort. Det går sedan att köpa ett pass för valfri tidsperiod. Priserna är låga.

Det finns ett antal cykelstationer för Stockholm eBikes där cyklarna står parkerade. I appen ser du cykelstationerna så att du kan hitta den som är närmast dig. När cyklarna står parkerade lyser gröna lampor i del fall där batteriet har tillräckligt med laddning. Man ska alltså inte välja en cykel som inte lyser grönt - om man inte vill använda den som en vanlig cykel utan elkraft. När man hittat en lämplig cykel låser man upp den med appen och har nu tillgång till 90 fria minuter.

När man låst upp en cykel lyser i stället vita lampor, en eller flera utifrån hur mycket laddning som finns. När den vita lampan längst till höger börjar blinka betyder det att det inte finns så mycket laddning kvar, utan man kanske bör tänka på att ta sig till en cykelstation för att avsluta sin cykeltur eller byta till en cykel som lyser grönt.

Man får ha överseende med att tjänsten är ny och att det kommer ta tid att göra appen ännu mer smidig. Man ser i appen hur många cyklar det finns på en cykelstation, men det stämmer inte alltid och man vet inte heller om cyklarna är laddade eller inte.

Personal från Stockholm eBikes kör kontinuerligt omkring och laddar cyklar och byter ut cyklar som inte fungerar som de ska.

Till att börja med finns 1000 cyklar och 100 cykelstationer men tanken är att det successivt ska byggas ut till drygt 5000 cyklar och 300 cykelstationer.

Cyklarna är specialbyggda för att vara robusta. De kan gå upp till 25 kilometer i timmen, sägs klara mer än 100 kilometer per laddning, har 7 växlar med fotbroms samt har en korg i fram.

I appen kan man för en viss cykelstation klicka på ”Utforska fordonen” för att se vilka cyklar som finns samt hur mycket laddning det finns i batteriet, det vill säga hur många kilometer cykeln förväntas kunna cykla. Vår erfarenhet att detta med att se vilka cyklar som finns vid en viss station inte stämmer, utan att det kan visas cyklar som inte finns där. Förhoppningsvis är detta en funktionalitet som snabbt kan rättas till så att den stämmer.

Cykelkartor

Stockholms stad tillhandahåller kartor över cykelvägar i Stockholm.
Cykelnät i Stockholm
Information om att cykla i Stockholm

Hyra cykel i Stockholm

Det går naturligtvis bra att hyra cykel också. Flera cykeluthyrningsföretag finns i Stockholm, några av dem är Djurgårdsbrons sjöcafé intill Djurgårdsbron och Gamla stans cykel på Stora Nygatan 20.