English

Walk in Stockholm

Cykla i Stockholm

cykla-i-sthlm.jpg Ett alternativ till att upptäcka Stockholm till fots är att cykla. Stockholm är en cykelvänlig stad, det finns gott om cykelvägar och antalet cyklister har ökat markant de senaste åren.

Själva har vi precis nyligen köpt ett varsitt cykelkort på Stockholm City Bikes för en billig penning.

Vilken höjdare. En söndag i maj åkte vi in och tog vår premiärtur. Det fungerar verkligen hur smidigt som helst. Cyklarna är mycket bekvämare än vad vi vågade tro och de har till och med tre växlar.

På kartan nedan ser du vår premiärtur. Klicka på kartan för större format. Vi startade och slutade vid Östra station på Vallhallavägen (vid den blå cirkeln) och följde vattnet från Gärdet till Rålambshovsparken. Vi längtar redan efter nästa cykeltur.

Under sommaren har vi sedan cyklat mycket. Längs Strandvägen, på Djurgården, på Södermalm, Långholmen, Stora Skuggan med mera.

Cyklarna underhålls bra och hittills har det alltid funnits gott om cyklar vid de olika cykelställ som vi gått till.

Klicka för större karta

Cykelkartor

Stockholms stad tillhandahåller kartor över cykelvägar i Stockholm.
Cykelkarta - norr
Cykelkarta - söder
Cykelreseplaneraren
Beställ

Nedan visas en del av Stockholms stads karta över cykelvägar i Stockholm. Klicka på kartan för större format.

Klicka för större karta

Lånecyklar - Stockholm City Bikes

Det finns ungefär 1000 cyklar att låna i Stockholm från 1 april till 31 oktober kl 06-22. För att få låna en cykel behövs ett cykelkort. Det finns två typer av kort, säsongskort och 3-dagarskort. Priserna är 300 kr respektive 165 kr. Via hemsidan kan ett säsongskort beställas smidigt för 250 kr. Det gjorde vi och korten kom dagen efter beställning.

Det är tillåtet att låna en cykel max 3 timmar i taget. Om man vill fortsätta cykla går det bra att göra ett nytt lån. Om cykeln lämnas tillbaka för sent får man en prick. Efter tre prickar, eller om man lånat en cykel under mer än 5 timmar, spärras cykelkortet.

Läs mer om Stockholm City Bikes

följande karta ser du var det finns cykelställen samt hur många lediga cyklar det finns vid respektive cykelställ.

Smultronställen på cykel i Stockholm

Stockholms stad tipsar om fina utflyktsmål på cykel med beskrivningar som även innehåller sevärdheter och natur längs vägen.

Gröna turen
Järvaturen
Museituren
Östra stråket
Parkturen
Södra stråket
Strandturen
Utsiktsturen

Hyra cykel i Stockholm

Det går naturligtvis bra att hyra cykel också. Flera cykeluthyrningsföretag finns i Stockholm, några av dem är Djurgårdsbrons sjöcafé intill Djurgårdsbron och Gamla stans cykel på Stora Nygatan 20.

Vill du cykla med guide på Djurgården? Bikehike erbjuder guidade turer där cykelhyra ingår och där man får ta del av Stockholms historia med utgångspunkt från det man ser under cykelturen på Djurgården.

Boktips

9789185465156_large.jpg Vi tipsar om boken Alla dessa cykelpromenader. Där kan du också läsa en intervju med Anna Fredriksson, bokens författare.