English

Walk in Stockholm

Gamla stan

Gamla stan är Stockholms äldsta kvarter. Att promenera omkring några timmar på de gamla gatorna och gränderna är ett måste för varje turist.

Här har stockholmare promenerat i 750 år. Från början fanns det endast landsbygd och vatten utanför.

Vårt promenadförslag

Vår promenad i Gamla stan börjar vid Sergels torg (gula pricken) och slutar vid Slussen (blå pricken).

Karta över promenadförslag Gamla stan

På bilden nedan ser du Sergels torg, där promenaden tar sin början.

Sergels torg i Stockholm

Du börjar med att promenera Drottninggatan söderut.

Drottninggatan i Stockholm

Efter en stund passerar du Riksdagshuset, där Sveriges riksdag håller till.

Riksdagshuset i Stockholm

Så kommer du till Stockholms slott, Konungens officiella residens. Slottet är byggt i barockstil och liknar till formen ett romerskt palats.

Stockholms slott i Stockholm

Ett stenkast från Stockholms slott ligger nästa stora turist-attraktion. Storkyrkan är placerad på den högsta platån i Gamla stan. Den räknar sin historia ända från Birger Jarls tid på 1200-talet.

Storkyrkan i Stockholm

På Köpmantorget vid Österlånggatan i Gamla stan står statyn Sankt Göran och Draken. Den är en bronskopia av en likadan träskulptur i Storkyrkan. Statyn Sankt Göran och Draken beställdes av Sten Sture den äldre för att alla skulle minnas honom som en Sankt Göran som räddade Stockholm från danskarna.

Statyn Sankt Göran och Draken i Gamla stan i Stockholm

Fortsätt promenera längs Österlånggatan. Här finns flera konstgallerier. På Österlånggatan ligger också restaurang Gyldene Freden där man har ätit och druckit i snart 300 år. Gyldene Freden anses vara Sveriges äldsta krog.

Österlånggatan i Gamla stan i Stockholm

Österlånggatan leder fram till Järntorget. Torget var förr en livlig handelsplats intill hamnarna i Mälaren och Saltsjön. Här såldes bland annat järn för export, vilket har gett torget dess namn.

På Järntorget ligger Sundbergs konditori från 1785.

Järntorget i Gamla stan i Stockholm

Från Järntorget går den kända turistgatan Västerlånggatan. När du promenerar här möter du turister från världens alla hörn.

Västerlånggatan i Stockholm

Strax till höger, efter att Västerlånggatan börjar vid Järntorget, ligger Mårten Trotzigs gränd. Det är den allra smalaste gatan i Stockholm. Namnet kommer från den tyske köpmanen Mårten Traubtzich som köpte husen vid gränden i slutet av 1500-talet.

Mårten Trotzigs gränd i Stockholm

Stortorget är Stockholms äldsta torg och utgjorde från början den centalpunkt kring vilken staden växte fram.

På Stortorget ägde Stockholms blodbad rum 1520. Under fyra dagar i november lät den danske kungen Kristian II avrätta nästan 100 personer ur Sveriges adliga familjer.

Stortorget i Stockholm

På västra sidan av Gamla stan ligger Riddarhuset som av många anses vara Stockholms vackraste byggnad. Det förvaltas fortfarande som den svenska adelns gemensamma egendom.

Riddarhuset i Stockholm

Vid Riddarhuset går en liten bro över till Riddarholmen, som tillsammans med Gamla stan är Stockholms historiska centrum. En välkänd stockholmssilhuett på ön är Riddarholmskyrkan.

Riddarholmen med Riddarholmskyrkan i Stockholm

Vår turistpromenad går sedan tillbaka till Gamla stan och fortsätter ner längs någon av de västra gatorna, exempelvis Lilla Nygatan. Gå över vattnet mot Slussen, där promenaden slutar och det går bra att ta tunnelbanan.

På bilden nedan ser du Södermalmstorg vid Slussen och i bakgrunden Katarinahissen.

Söermalmstorg vid Slussen i Stockholm

__________________________________________________

Nedan ser du fler av våra promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad!

Promenera på Djurgården i Stockholm
Promenera på Södermalm i Stockholm
Promenera på Norrmälarstrand i Stockholm
Promenera på Skeppsholmen i Stockholm