English

Walk in Stockholm

Norrmälarstrand

Norrmälarstrand är en vacker sträcka att promenera längs Mälarens strand på Kungsholmen i Stockholm. Den vackra gångvägen längs vattnet uppskattas av både stockholmare och turister.

Bilden nedan visar Centralstationen mitt i Stockholm, där vår promenad börjar.

Centralstationen mitt i Stockholm

Vårt promenadförslag

Vårt promenadförslag börjar vid Centralstationen(gula pricken) och slutar på Lilla Essingen (blå pricken). När du står med Centralstationen bakom ryggen (se bilden ovan) börjar du med att promenera till höger på Vasagatan ned mot vattnet.

Promenaden tar cirka 1½ timme i medelraskt tempo. Men ha inte för bråttom, utan njut av allt det vackra som bjuds och av stämningen!

Karta över promenadförslag Norrmälarstrand

Tips på vägen

Vi vill att du ska göra dina egna upptäckter, men ger här några små tips på vägen.

I början av din promenad passerar du Stadshuset. Vid Stadshuskajen går flera båtar för trevliga utflykter, varför inte återvända hit en dag och åka ångbåt till Drottningholm eller Mariefred?

Stadshuskajen i Stockholm

Stadshuset invigdes 1923 och anses vara en pärla vad gäller konstnärlig kvalitet. Den fina Stadshusträdgården är en lugn oas med vackra blommor och skulpturer. Ta dig tid att promenera ett varv här. Dessutom bjuder trädgården på en fantastisk utsikt över vattnet.

Stadshuset i Stockholm

En fin promenadväg fortsätter längs vattnet. På sina håll ligger båtar på rad.

Båtar längs Norrmälarstrand i Stockholm

På din promenad möter du turister från världens alla hörn men också mängder av stockholmare som är ute och strosar.

Turster i Stockholm

Varför inte ta en paus på ett café vid strandkanten?

Café på Norrmälarstrand i Stockholm

I bakgrunden syns Västerbron. Den sträcker sig från Södermalm, över Långholmen och Riddarfjärden till Kungsholmen.

Västerbron i Stockholm

Längs strandpromenaden promenerar du vidare till Rålambshovsparken, en stor park på Kungsholmen i Stockholm. En fin dag är det härliga grönområdet en populär plats för picknick.

Rålambshovsparken på Kungsholmen i Stockholm

Vår promenad fortsätter längs vattnet, och leder efter några minuter ut till Smedsuddsbadet, ett populärt utflyktsmål vid Riddarfjärden, med utsikt mot Långholmen.

Smedsuddsbadet vid Riddarfjärden i Stockholm

När du promenerar vidare längs vattnet kommer du snart fram till Mariebergsbron och Lilla Essingen.

Tidigare fanns flera stora industrier på ön, bland annat Lux (dammsugare). Sedan år 2000 har industrierna ersatts av ett modernt bostadsområde i vad som idag kallas för Essinge Udde.

Lilla Essingen i Stockholm

Det går att promenera runt i stort sett hela Lilla Essingen, ön bjuder på en grönlummig strandpromenad med fantastiska vyer.

Strandpromenad på Lilla Essingen i Stockholm

Väl tillbaka vid Mariebergsbron är vår promenad slut. Härifrån går det bra att ta buss nummer 1 tillbaka till centrala Stockholm.

Är du hungrig efter den härliga promenaden kan du som avslutning ta en bit mat på restaurang "Rosa Drömmar" invid Mariebergsbron.

Boende i Stockholm

Trots att vi bor i utkanten av Stockholm så stannar vi gärna kvar på hotell inne i centrala Stockholm lite då och då. Ofta tillsammans med våra barn. Oftast väljer vi Scandic Hotel.

||||||||

__________________________________________________

Nedan ser du fler av våra promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad!

Promenad i Gamla stan i Stockholm
Promenad på Skeppsholmen i Stockholm
Promenad på Djurgården i Stockholm
Promenad på Södermalm i Stockholm
Promenad på Norrmälarstrand i Stockholm