English

Walk in Stockholm

Södermalm

Södermalm är omgivet av vatten på alla sidor. Bilden nedan visar Tantolunden som ligger på sydvästra sidan av Södermalm. Där tar vår promenad sin början.

Tantolunden på Södermalm

Lättast tar du dig hit med tunnelbana till Hornstull. Det tar 5-10 minuter att promenera ner till vattnet.

Vårt promenadförslag

Vårt promenadförslag börjar i Tantolunden vid vattnet nedanför Hornstull (gula pricken) och slutar vid Norra Hammarbyhamnen (blå pricken). När du kommer ned till vattnet promenerar du åt vänster, där en fantastisk promenadväg tar sin början. Promenaden tar cirka 1 och en halv timme i medelraskt tempo. Lägg till tid för flera fina stopp under vägen.

Karta över promenadförslag Södermalm

Tips på vägen

Vi vill att du ska göra dina egna upptäckter, men ger några små tips på vägen.

I början av din promenad går du genom vackra Tantolunden som är ett av de största parkområdena i Stockholms innerstad. En vacker dag är detta en samlingsplats för mängder av människor, både Stockholmare och turister.

Tantolunden stort parkområde på Södermalm

Är du badsugen? Redan efter några hundra meter finns en liten badstrand där du kan ta dig ett dopp om årstiden är den rätta. Dusch finns också.

Liten badstrand vid Tantolunden på Södermalm

På Tantobergets sydsluttningar ned mot Årstaviken ligger Södra Tantolundens koloniträdgårdsförening. Här har det odlats sedan 1915 och målsättningen är att bjuda på en levande stadsmiljö.

Tantolundens koloniträdgårdsförening

Promenadvägen fortsätter utefter vackra Årstaviken. Kan det bli vackrare än så här? Dessutom är promenadvägen i stort sett bilfri.

Årstaviken

Efter knappt en timmes promenad ligger Årstavikens Segelsällskap. Där rekommenderar vi ett stopp på vattennära café "Skrovet". Här finns både maträtter och fika.

Café Skrovet vid Årstaviken på Södermalm

Utmed vägen ligger Eriksdalsbadet som är ett av Stockholms största och modernaste bad. Det finns ett inomhusbad, men på sommaren även ett tempererat utomhusbad.

Eriksdalsbadet på Södermalm

Snart promenerar du förbi Hammarbyslussen. Det är en sluss mellan Årstaviken som tillhör Mälaren och Hammarby sjö som är en del av Östersjön.

Hammarbyslussen mellan Mälaren och Östersjön

Promenaden fortsätter nu längs Norra Hammarbyhamnen. En kontrast i vyn är exotiska restaurang "Thaiboat".

Restaurang Thaiboat vid Norra Hammarbyhamnen

På andra sidan kanalen ser du nya moderna stadsdelen Hammarby Sjöstad.

Hammarby Sjöstad

En trevlig avslutning kan vara att att ta den kostnadsfria färjan över från Barnängsbryggan till Hammarby Sjöstad och ta en liten promenad även där.

Färja mellan Södermalm och Hammarby Sjöstad

Boende på Södermalm

Trots att vi bor i utkanten av Stockholm så stannar vi gärna kvar på hotell inne i centrala Stockholm lite då och då. Ofta tillsammans med våra barn. Oftast väljer vi Scandic Hotel. På Södermalm kan vi rekommendera Scandic Malmen.

Upptäck naturen på Södermalm

På hemsidan stockholm.se finns information som inspirerar till att upptäcka parker och grönområden. Här hittar du bland annat en länk till broschyren Upptäck naturen på Södermalm.

__________________________________________________

Nedan ser du fler av våra promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad!

Promenad i Gamla stan i Stockholm
Promenad på Skeppsholmen i Stockholm
Promenad på Djurgården i Stockholm
Promenad på Södermalm i Stockholm
Promenad på Norrmälarstrand i Stockholm