English

Walk in Stockholm

Stadshuset

Stadshuset är en av de främsta symbolerna för Stockholm. Det anses som en av världens vackraste och mest kända byggnader och dessutom som Stockholms mest exklusiva festlokal.

Stadshuset i Stockholm

Stadshuset är en relativt ny byggnad, det har inte ens fyllt 100 år ännu. Stadshuset invigdes på midsommarafton år 1923, på 400-årsdagen efter det att Gustav Vasa blev kung i Sverige.

En arkitekttävling gav Ragnar Östberg uppdraget att rita det nya stadshuset och det blev Östbergs stora livsverk. Stockholms stadshus är inspirerat av italienska palats och har gett Stockholm anledning att kallas "Nordens Venedig".

stadshuset_1.jpg

Från Stadshuset styrs Stockholm. Cirka 200 personer - både politiker och tjänstemän - har sin arbetsplats här.

Stadshuset inspirerat av italienska palats

Stadshuset ligger vid Mälarens strand. Mellan Stadshuset och vattnet finns en liten park, Stadshusparken eller Stadshusträdgården. Här finns vackra blommor, skulpturer och en storslagen utsikt.

stadshuset_3.jpg

Blå hallen

Den 10 december varje år hålls Nobelfesten i Blå hallen, Stadshusets största festsal. Då fylls hallen av cirka 1300 gäster. Det är ganska trångt och varje gäst får 60 cm av bordsytan, utom hedersgästerna som får 80 cm.

Blå hallen skulle egentligen ha blivit blå, men när Östberg såg det vackra teglet ändrade han sig och ville inte längre måla över det. I stället bestämde han att man för hand skulle hamra på varenda tegelsten, för att få fram en mer genuin känsla. Namnet Blå hallen var dock redan etablerat och behölls.

stadshuset-bla-hallen.jpg

Blå hallen är byggd som en italiensk "piazza", det vill säga som en innergård med väggar på alla sidor. Helst skulle han ha velat ha taket öppet. Det var förstås inte möjligt men hallen har fönster högst upp för att ändå få fram känslan av ljus och himmel.

stadshuset-bla-hallen2.jpg

Vigsel i Stadshuset

Det är populärt att viga sig i Stadshuset. I Ovalen, festvåningens förrum, hålls varje lördag eftermiddag cirka 40 borgerliga vigslar. Vigseln är kostnadsfri och det är öppet för vem som helst, även icke svenska medborgare. Väggarna i Ovalen är täckta av de så kallade Tureholmstapeterna som är 300 år gamla och vävda i Beauvais i Frankrike.

stadshuset-ovalen.jpg

Gyllene salen

Gyllene salens väggar täcks av 18 miljoner mosaikbitar i äkta guld och glas. Mosaiken utgör bland annat porträtt av personer i den svenska historien. Fondväggen fylls av Mälardrottningen, som symboliserar Stockholm.

I Gyllene salen dansar gästerna på Nobelfesten efter att de har ätit.

stadshuset-malardrottningen.jpg

Guidade visningar i Stadshuset

Stadshuset är öppet att besökas under guidade turer på svenska och engelska. Vi har varit på en sådan guidining och rekommenderar det varmt. Läs om Stadshusets visningar.

__________________________________________________

På vår promenad på Norrmälarstrand i Stockholm passerar du Stadshuset.

Nedan ser du alla våra olika promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad!

Promenad på Norrmälarstrand i Stockholm
Promenad på Södermalm i Stockholm
Promenad på Djurgården i Stockholm
Promenad på Skeppsholmen i Stockholm
Promenad i Gamla stan i Stockholm