English

Walk in Stockholm

Nationalmuseum

Nationalmuseum ligger på Blasieholmen i Stockholm och är Sveriges största konstmuseum.

På Nationalmuseum finns vårt lands största samling av svensk bildkonst med verk av de flesta konstnärer som varit verksamma i landet från 1500-talet till början av 1900-talet. Några av namnen är Alexander Roslin, Carl Larsson och Anders Zorn.

Vid sidan av svenska konstverk finns också verk av internationella mästare. Här kan du se målningar av konstnärer som Rembrandt, Rubens, Renoir, Goya och Gaugain.

Nationalmuseum i Stockholm

När Nationalmuseum stod klart 1866 var det en av Stockholms mest storslagna och påkostade byggnader. Arkitekten var tysk och hans tanke var att skapa ett palats i italiensk anda.

Samlingarna grundades på 1500-talet i och med Gustav Vasa som började samla konst på Gripsholms slott. Antalet verk växte under stormaktstiden genom gåvor, köp och krigsbyten.

På 1700-talet utökades konstsamlingarna mycket genom Carl Gustaf Tessin som var Sveriges ambassadör i Paris. Han var son till Nicodemus Tessin den yngre, arkitekt till Stockholms slott. Carl Gustaf Tessin köpte stora mängder samtida fransk konst. Genom Tessin och Gustaf III kom nya kulturella strömningar till Sverige, och tack vare deras konstintresse och konstköp är museets samlingar omfångsrika och av stor internationell betydelse.

Nationalmusem ligger strategiskt mitt emot slottet och det var ett stort ögonblick när de kungliga samlingarna flyttades från slottet och övergick i statens och svenska folkets ägo och därmed blev tillgängliga för alla. Samlingarna fortsatte sedan att utökas.

På Nationalmuseums hemsida presenteras några höjdpunkter i samlingarna. På hemsidan kan du också titta på en intressant film som presenterar museet och konsten.

Det går bra att hyra en så kallad audioguide där du via hörlurar får en introduktion till betydande verk i museets samlingar och tillfälliga utställningar.

__________________________________________________

På vår promenad på Skeppsholmen i Stockholm passerar du Nationalmuseum.

Nedan ser du alla våra olika promenader i Stockholm. Promenaderna rekommenderas varmt till både turister och stockholmare. Klicka på önskad promenad!

Promenad i Gamla stan i Stockholm
Promenad på Skeppsholmen i Stockholm
Promenad på Djurgården i Stockholm
Promenad på Södermalm i Stockholm
Promenad på Norrmälarstrand i Stockholm