English

Walk in Stockholm

Sigtuna

Sigtuna räknas som Sveriges första stad. Den idylliska småstaden är Sveriges äldsta bevarade stad och grundades på 900-talet.

Sigtuna

Med sitt läge vid Mälaren fick staden en viktig roll för handeln. Olof Skötkonung, den förste kristne kungen i Sverige, lät också slå de första svenska mynten här i Sigtuna i slutet av 900-talet.

Det är vackert att promenera längs med Mälarens strand. För tusen år sedan låg dock dagens strandkant under vatten. Landhöjningen har varit ungefär 5 meter. Mälaren var på den tiden mer som en vik av Östersjön än som en egen sjö.

Strandpromenaden i Sigtuna

Vi besökte Sigtuna en vacker augustidag. Vid vattnet hälsade vi på i den spännande vikingabyn som hålls öppen under sommaren. Där bakade vi tunnbröd och gräddade över elden.

Vikingabyn i Sigtuna

Vi fick också prova på att ro ut på Sigtunafjärden i vikingaskeppet som syns på bilden nedan. Det är byggt som en kopia av ett skepp från 1000-talet.

Vikingskepp på Sigtunafjärden

Slutligen tog vi en promenad i Viby by, en unikt välbevarad torparby ett par kilometer utanför Sigtuna stad. Med sina faluröda torpstugor med vasstak ger Viby by en bild av Sverige på 1800-talet. I byn har tiden stått stilla och flera filmer har spelats in här, bland andra "Glasblåsarens barn".

Läs mer om Sigtuna

Viby by vid Sigtuna