På hemsidan använder vi cookies för att den ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

English

Walk in Stockholm

Sigtuna

Sigtuna räknas som Sveriges första stad. Den idylliska småstaden är Sveriges äldsta bevarade stad och grundades på 900-talet.

Sigtuna

Med sitt läge vid Mälaren fick staden en viktig roll för handeln. Olof Skötkonung, den förste kristne kungen i Sverige, lät också slå de första svenska mynten här i Sigtuna i slutet av 900-talet.

Det är vackert att promenera längs med Mälarens strand. För tusen år sedan låg dock dagens strandkant under vatten. Landhöjningen har varit ungefär 5 meter. Mälaren var på den tiden mer som en vik av Östersjön än som en egen sjö.

Strandpromenaden i Sigtuna

Vi besökte Sigtuna en vacker augustidag. Vid vattnet hälsade vi på i den spännande vikingabyn som hålls öppen under sommaren. Där bakade vi tunnbröd och gräddade över elden.

Vikingabyn i Sigtuna

Vi fick också prova på att ro ut på Sigtunafjärden i vikingaskeppet som syns på bilden nedan. Det är byggt som en kopia av ett skepp från 1000-talet.

Vikingskepp på Sigtunafjärden

Slutligen tog vi en promenad i Viby by, en unikt välbevarad torparby ett par kilometer utanför Sigtuna stad. Med sina faluröda torpstugor med vasstak ger Viby by en bild av Sverige på 1800-talet. I byn har tiden stått stilla och flera filmer har spelats in här, bland andra "Glasblåsarens barn".

Läs mer om Sigtuna

Viby by vid Sigtuna

billiga resor