English

Walk in Stockholm

Skoklosters slott

Skoklosters slott ligger vackert vid Mälaren, 7 mil nordväst om Stockholm. Det är det största privatpalats som har byggt i Sverige och byggdes på 1600-talet av Carl Gustaf Wrangel.

Skoklosters slott

I princip är slottet orört från den tiden och kombinationen av byggnaden och de samlingar av möbler och föremål som finns inuti slottet är unik i Sverige och Europa.

Skoklosters slott

Senare ägdes Skoklosters slott av familjerna Brahe och von Essen. Greve Magnus Brahe var mycket god vän med kung Karl XIV Johan (Jean Baptiste Bernadotte), fransmannen som adopterades och valdes till svensk tronföljare. Magnus Brahe fanns vid kungens sida ända fram till dennes död som rådgivare, tolk (Karl Johan hade dåliga kunskaper i det svenska språket) och vän. Genom sin roll som hovmarskalk fick Magnus Brahe stor makt.

Familjeguidning på Skoklosters slott Vi besökte Skoklosters slott en vacker augustidag och följde med på en familjeguidning. Ett besök ger så mycket mer med en guide som visar runt och berättar.

Bland det värdefullaste som finns på Skoklosters slott är tyget som omger Carl Gustaf Wrangels säng. Över en miljon silverpaletter finns invävda (se bilden nedan).

Säng på Skokloster

Efter guidningen på Skoklosters slott åt vi nygräddade våfflor på det närbelägna cafeet nere vid Mälarens strand. Därefter tog vi bilen och åkte vidare till Sigtuna, småstadsidyllen som var Sveriges första stad.

Läs mer om Skoklosters slott